08:00 - 22:00

Кордажът – душата на ракетата

За много от нас, играещите тенис на корт за удоволствие, наплитането на ракетата е рядко събитие. Можем да тестваме с месеци ракети безуспешно, като не обръщаме внимание с какъв кордаж играем.

Колко често трябва да сменям кордажа?

На този въпрос няма еднозначен отговор. Универсалното правило е колкото пъти играя седмично, толкова пъти пренаплитам годишно. Но като минимум за нормално чувство и комфорт – 1 път на сезон (зима/лято).

Материали за кордаж

Найлон – това е най-разпространеният материал за наплитане заради ниската цена. Вероятността да играете с такъв кордаж в момента е 90%. Има различни нива на твърдост, контрол, мощ и комфорт в зависимост от модела. В годините на дървените ракети, всеки уважаващ себе си тенисист използваше естествен кордаж. Днес почти всички любители, начинаещи и деца играят с изкуствен/найлонов кордаж. Всъщност мултифиламент найлонът е изключително комфортен и мощен избор за почти всеки не-професионалист.

Естествен кордаж – това е най-доброто на пазара. Без конкуренция! Чувство, комфорт, контрол – често пренебрегван заради цената, натуралният кордаж е правилният избор за тенисисти с контузии и за безкомпромисно чувство при всички удари. Допреди десетилетие бе използван масово от ATP и WTA играчите. Сега е предимно наплитан на късите струни при хибридите (дългите са от изкуствен материал, въпреки че се среща и обратният вариант). Естественият кордаж се изработва от телешки или агнешки вътрешности, като се обработва и със защитен слой срещу влага.

Полиестер – много издръжлив материал за подобрен контрол при тенисисти с дълги и бързи движения. Полиестерът е основен избор при професионалистите, защото позволява отличен контрол при агресивни удари. Когато навлязохме в ерата на графита, полиестерът се наложи с балансиращ ефект върху мощта на новите ракети. Дълго бе смятан за труден кордаж за повечето любители, но напоследък се появиха по гъвкави и еластични варианти. В клуба предлагаме популярният MSV Focus HEX на немската компания Mauve Sports. Удачен вариант за хибридно наплитане е полиестер за дългите и естествен кордаж (при про-тата) или мултифиламент за късите струни. Този хибрид предлага най-доброто от двата свята – контрол и спин от полиестера при ударите от основна линия и комфорт и чувство при ударите над глава и волетата от естествения кордаж. Полиестерните кордажи не са подходящи за начинаещи играчи и такива с контузии в областта на ръката.

Кевлар – това е най-твърдият възможен кордаж. Тъй като е много стегнат, обикновено се наплита само на дългата страна и се комбинира с найлонов кордаж за късите. Няма да разполагате с особено мощна или комфортна ракета, наплетена хибридно с кевлар. Тенисистите, които опитват за пръв път този материал, трябва да намалят килограмите с 10% за да компенсират твърдостта му. Не се препоръчва за начинаещи или при проблеми с ръката/рамото.

Феноменът Луксилон

Търговската марка Luxilon е вероятно най-популярният синтетичен кордаж от висок клас. Използва се от голяма част от професионалните играчи, а също така и от много любители. Различните видове са направени от разнообразни материали (найлон, полиестер, алуминиеви нишки и др.) и могат да бъдат многонишкови или еднонишкови.

Колко стегнато да наплета ракетата?

Това зависи от ракетата (твърдост на рамката, големина на главата, брой струни), кордажа, стила на игра и особености в техниката на изпълнение на ударите. Околната температура също има значение. Ориентировъчно нормални килограми за начало 24/23. Когато искаме повече контрол вдигаме с килограм/два, за повече спин или скорост в топката намаляваме килограмите.

Разгледайте асортимента на кордажите, които предлагаме в клуба.

Leave a Reply

Още тенис статии

Историческо първо участие за ТК Егалите на ДОП за мъжеИсторическо първо участие за ТК Егалите на ДОП за мъже

ТК Егалите(Несебър) записа историческо първо участие на Държавно отборно първенство. Отбора беше в състав Анас Маздрашки(първа ракета) и Ивелин Колев(втора ракета). Жребия отреди сблъсък с домакините от Локомотив Пловдив в състав Иван Пенев(първа ракета) и Александър Лазов (втора ракета). Първи един срещу

Анас Маздрашки се класира за основната схема на Australian OpenАнас Маздрашки се класира за основната схема на Australian Open

Анас Маздрашки записа нова победа в Австралия и се класира за основната схема на първият за годината турнир от Големия шлем за юноши. Днешния мач беше прекъсван няколко пъти поради дъжд, но въпреки това  младия българин успя да  победи представителя на домакините

Анас Маздрашки с втора титла от ITFАнас Маздрашки с втора титла от ITF

Анас Маздрашки(ТК “Егалите” Несебър) спечели титлата при юношите на турнира от пета категория на ITF в Истанбул (Турция). Във финала Маздрашки победи с 6:2, 7:6(2) Мехмет Тургут от Турция. Така Анас спечели първото място с шест победи при само един загубен сет.