08:00 - 22:00
ТК Егалите Общи Кордажът – душата на ракетата

Кордажът – душата на ракетата

За много от нас, играещите тенис на корт за удоволствие, наплитането на ракетата е рядко събитие. Можем да тестваме с месеци ракети безуспешно, като не обръщаме внимание с какъв кордаж играем.

Колко често трябва да сменям кордажа?

На този въпрос няма еднозначен отговор. Универсалното правило е колкото пъти играя седмично, толкова пъти пренаплитам годишно. Но като минимум за нормално чувство и комфорт – 1 път на сезон (зима/лято).

Материали за кордаж

Найлон – това е най-разпространеният материал за наплитане заради ниската цена. Вероятността да играете с такъв кордаж в момента е 90%. Има различни нива на твърдост, контрол, мощ и комфорт в зависимост от модела. В годините на дървените ракети, всеки уважаващ себе си тенисист използваше естествен кордаж. Днес почти всички любители, начинаещи и деца играят с изкуствен/найлонов кордаж. Всъщност мултифиламент найлонът е изключително комфортен и мощен избор за почти всеки не-професионалист.

Естествен кордаж – това е най-доброто на пазара. Без конкуренция! Чувство, комфорт, контрол – често пренебрегван заради цената, натуралният кордаж е правилният избор за тенисисти с контузии и за безкомпромисно чувство при всички удари. Допреди десетилетие бе използван масово от ATP и WTA играчите. Сега е предимно наплитан на късите струни при хибридите (дългите са от изкуствен материал, въпреки че се среща и обратният вариант). Естественият кордаж се изработва от телешки или агнешки вътрешности, като се обработва и със защитен слой срещу влага.

Полиестер – много издръжлив материал за подобрен контрол при тенисисти с дълги и бързи движения. Полиестерът е основен избор при професионалистите, защото позволява отличен контрол при агресивни удари. Когато навлязохме в ерата на графита, полиестерът се наложи с балансиращ ефект върху мощта на новите ракети. Дълго бе смятан за труден кордаж за повечето любители, но напоследък се появиха по гъвкави и еластични варианти. В клуба предлагаме популярният MSV Focus HEX на немската компания Mauve Sports. Удачен вариант за хибридно наплитане е полиестер за дългите и естествен кордаж (при про-тата) или мултифиламент за късите струни. Този хибрид предлага най-доброто от двата свята – контрол и спин от полиестера при ударите от основна линия и комфорт и чувство при ударите над глава и волетата от естествения кордаж. Полиестерните кордажи не са подходящи за начинаещи играчи и такива с контузии в областта на ръката.

Кевлар – това е най-твърдият възможен кордаж. Тъй като е много стегнат, обикновено се наплита само на дългата страна и се комбинира с найлонов кордаж за късите. Няма да разполагате с особено мощна или комфортна ракета, наплетена хибридно с кевлар. Тенисистите, които опитват за пръв път този материал, трябва да намалят килограмите с 10% за да компенсират твърдостта му. Не се препоръчва за начинаещи или при проблеми с ръката/рамото.

Феноменът Луксилон

Търговската марка Luxilon е вероятно най-популярният синтетичен кордаж от висок клас. Използва се от голяма част от професионалните играчи, а също така и от много любители. Различните видове са направени от разнообразни материали (найлон, полиестер, алуминиеви нишки и др.) и могат да бъдат многонишкови или еднонишкови.

Колко стегнато да наплета ракетата?

Това зависи от ракетата (твърдост на рамката, големина на главата, брой струни), кордажа, стила на игра и особености в техниката на изпълнение на ударите. Околната температура също има значение. Ориентировъчно нормални килограми за начало 24/23. Когато искаме повече контрол вдигаме с килограм/два, за повече спин или скорост в топката намаляваме килограмите.

Разгледайте асортимента на кордажите, които предлагаме в клуба.

Leave a Reply

Още тенис статии

Анас Маздрашки е новият държавен шампион до 16 годиниАнас Маздрашки е новият държавен шампион до 16 години

Анас Маздрашки (ТК “Егалите”, гр. Несебър) спечели титлата при юношите на Държавното лично първенство по тенис на открито за юноши и девойки до 16 г. Надпреварата се провежда на кортовете