08:00 - 22:00
ТК Егалите Общи Техническо развитие

Техническо развитие

ReadyReadReactRacketRecover

Един от най-успешните модели за структурирано техническо обучение и оценяване е “5Rs”. Валидна е за всички удари (форхенд, бекхенд, волета и т.н.). В комбинация с ITF концепцията Баланс/Ритъм/Тайминг, цикличната система Ready – Read – React – Racket – Recover позволява на треньора да фокусира тенис уроците и вниманието на студента върху определена фаза в подготовката и/или изпълнението:

Ready – Атлетична стойка и сплит стъпка. Реакцията на тенисиста спрямо действията на съперника зависи от баланса и навременното стартиране в подходяща посока. С тежест, изнесена на предната част на ходилата и широко стъпили крака, състезателят отскача/пропада и избира посока на тръгване в момента на приземяване.

Read – Прочитане на удара на съперника, завъртане на раменете и подходящ хват. Летящата топка бива оценявана (височина, дълбочина, спин и т.н.) след което тенисистът подготвя раменете и хвата за следващия удар.

React – Игра с крака, нагласяне за удар. Позициониране към топката чрез специфичен ритъм и спринт на къси разстояния.

Racket – Път, ъгъл и скорост на ракетата. Замах, контакт и завършване на удара в баланс. Изграждане на кинетична верига. Характеристиките на топката, като скорост, височина, дълбочина, посока и спин, са следствие на действията на тенисиста в тази фаза.

Recover – Възстановяване на баланс и заемане на позиция в геометричния център на опциите на съперника.

Кратко видео на английски език, в което Марк Тенант разяснява предимствата на цялостния подход към развитие на техниката на състезателя.

Още тенис статии

Анас Маздрашки с най-предно класиране в ITF JuniorАнас Маздрашки с най-предно класиране в ITF Junior

Анас Маздрашки(ТК Егалите) достигна до най-високото си класиране в ITF Junior и от днес заема 61-ва позиция. През изминалата седмица Анас Маздрашки (ТК Егалите) изигра много силен турнир във Испания

Анас Маздрашки се класира за 1/8 финал на Australian OpenАнас Маздрашки се класира за 1/8 финал на Australian Open

Анас Маздрашки показа тенис от висока класа, за да остави без никакви аргументи 51-ят в света при юношите Кийган Райс от Канада. Нано затвърди чудесното си представяне и записа четвърта